Waarop Te Letten Bij Het Kopen Van Een Elektrische Fiets?
Van alle verkochte fietsen zijn er steeds meer fietsen elektrisch. Maar wat is een goede elektrische fiets en waarop moet u allemaal letten bij het kopen van een Elektrische Fiets in Sliedrecht? Belangrijke punten op te letten bij het kopen van een Elektrische fiets zijn de Accu en de Motor. Deze twee onderdelen zijn vaak het duurste en hebben slechts een beperkte levensduur. Waar een fiets vroeger tot wel 30 jaar meer kon gaan zal dit bij een elektrische fiets aanzienlijk korter wezen. De motor en accu van de bekende merken zijn vaak nog langere tijd leverbaar. Dit biedt dan weer de mogelijkheid om de levensduur van een elektrische fiets te verlengen.
Wat voor verschillende motoren zijn er?
Wat betreft de motoren zijn er enkele zichtbare verschillen. Vroeger werden de motoren vaak in het voorwiel of achterwiel gemonteerd. Dit is een goedkopere manier van productie. Maar er zijn noemenswaardige nadelen aan een motor in het voor- of achterwiel. Naast dat deze motoren veel gevoeliger zijn voor foutmeldingen. Zorgen deze er ook voor dat het gewicht niet goed verdeeld zit op de fiets. Zo kan een achterwielmotor het gevoel geven alsof de fiets enkel rechtuit wilt gaan. Een voorwielmotor heeft dan weer het nadeel dat deze kan zorgen voor een slippend voorwiel wanneer er bijvoorbeeld zand op de weg ligt.
Tegenwoordig worden bij het kopen van een elektrische fiets de meeste fietsen geleverd met een middenmotor. Deze motoren zijn veel minder gevoelig voor storingen. Dit komt doordat de fiets dan voorzien is van minder bekabelingen. Verder zit het gewicht van de fiets op een lagere plek, bij de trappers van de fiets. Dit maakt de fiets vele malen wendbaarder.
Wat is de beste middenmotor?
Vanzelfsprekend is niet iedere middenmotor hetzelfde. En het grootste verschil zit hem dan ook vaak in de kracht die de motor levert. De kracht die wordt geleverd wordt uitgedrukt in het aantal newtonmeters. De keuze bestaat vaak uit 40, 50, 75 of 85 newtonmeter.
Een middenmotor met 40 newton biedt tijdens een vlakke fietsrit genoeg ondersteuning. Maar zodra u een serieuze heuvel op moet fietsen kan de motor een klein beetje haperen/uitvallen. Fietst u voornamelijk enkel in het dorp? Dan is dit geen enkel probleem. Maar gaat u geregeld naar Limburg om te fietsen? Dan kunt u het beste kiezen voor een 50 of 75 newton motor. Deze motoren verzekeren u ervan dat u in heuvelachtigere gebieden prima uit de voeten kunt.
Bent u vaak in de beren te vinden voor langere fietstochten? Dan is een middenmotor met een 85 newton motor het meest geschikt.
De verschillende middenmotoren op de fiets
Voor de fiets zijn er verschillende producenten van middenmotoren. Maar welke producent maakt nou echt de beste motoren? Heel eerlijk gezegd is daar geen eenduidig antwoord op. Want voor ieder type fietser en type fiets is een andere motor het beste.
De grootste producent van middenmotoren op de fiets is Bosch. Het bedrijf heeft 4 verschillende middenmotoren. Deze variëren allemaal op het punt van kracht met elkaar. Hoe krachtiger de motor hoe meer geluid deze zal maken. Een andere producent is Yahama. Deze middenmotoren zijn iets agressiever dan Bosch, maar maken ook meer geluid.
Al jaar en dag worden de meeste fietsonderdelen geleverd door het merk Shimano. Ook dit merk heeft met de Shimano Steps een middenmotor. Deze motor is minder krachtig dan de Yahama. Maar wel iets agressiever dan het instapmodel van de Boschmotoren.
Alle systemen beschikken over verschillende sterktes. En hoe sterker de motor hoe sportiever de fiets. Ook bestaat er nog het merk Bafang. Deze middenmotoren worden vaak gebruikt bij elektrische fietsen waarbij het draait om prijs. De motor is minder krachtig en maakt meer geluid. Vandaar dat de Bafang motoren vaak gebruikt worden onder elektrische fietsen voor scholieren.
Accu voor op de Elektrische Fiets
De accu van een elektrische fiets kan op verschillende plaatsen in de fiets verwerkt zitten. Tegenwoordig zien wij steeds vaker dat de accu in het frame van de fiets zit weggewerkt. Dit maakt de productie van het frame een stuk duurder. Daarom hebben de simpelere modellen nog een accu achterop. Deze zit dan verwerkt in de bagagedrager. Ook bij sportievere fietsen zie je vaak nog een accu achterop. Dit omdat het frame van de fiets dan weer iets lichter gehouden kan worden. Of de accu achterop of in het frame van de fiets zit maakt niet uit. Dit heeft geen functioneel voordeel.
Actieradius van een Accu
Een ander groot verschil bij het kopen van een elektrische fiets is de actieradius. Dit wilt zeggen hoever er met de fiets gereden kan worden. De Actieradius is sterk afhankelijk van de omstandigheden. In welke stand wordt er gefietst? Zijn de fietsbanden hard? Hoe hard is de windkracht? Wat is het gewicht van de berijder?
Maar met enige veiligheid kan er wel een aantal kilometers gebonden worden aan de grootte van de accu. Hierbij is gelet op de ervaringen vanuit de praktijk. De informatie van de fabrikant kan dus afwijken. Maar vaak zijn de fabrikanten uitgegaan van de meest gunstigste situaties. Wij hebben zelf liever dat jij als klant positief wordt verrast inplaats van negatief.
- 300 kwh = 50 km
- 400 kwh = 70 km
- 500 kwh = 100 km
- 600 kwh = 120 km
Elektrische Fiets opladen
Wil u een langere fietstocht ondernemen? Dan is het vaak mogelijk om de accu bij een restaurant op te laten. Het meest ideale is dan om gebruik te maken van een accu met een snellader. Zo wordt de accu binnen één uur voor zo’n 80% opgeladen.
Verder is de accu tegenwoordig vaak op twee verschillende manieren op te laden. De accu hoeft niet meer uit de fiets om deze op te laden. Heeft u niet meteen een stekker bij de hand? Dan is het ook mogelijk om de accu uit de fiets te halen. Ook wanneer de temperatuur zak is het aan te raden om de accu uit de fiets te halen. Wanneer de accu een langere tijd uitstaat in een koudere temperatuur kan dit ervoor zorgen dat de accu onnodig kapot gaat.
De remmen van een Elektrische Fiets
Er zijn verschillende remsystemen voor de elektrische fiets. Waar vroeger voornamelijk gebruik werd gemaakt van een traditionele remkabel en remblokken zien wij tegenwoordig vooral veel schijfremmen. Het voordeel van schijfremmen is dat dit zelfs tijdens regen en afdalingen dezelfde remweg geeft als tijdens een vlakke fietstocht in droger omstandigheden. Een tussen variant zijn de remblokken die werken op basis van oliedruk. De remblokken die hierbij gebruikt worden zijn beter dan de traditionele remblokken en de oliedruk zorgt ervoor dat de remblokken harder kunnen remmen.
Een hydraulische schijfrem is het dan ook meteen het duurste systeem. Om deze reden zien wij vooral op de duurdere fietsen (met meer techniek). Dat er gebruikt wordt van een schijfrem op basis van oliedruk. Een traditionele remblok met remkabel wordt dan weer gebruikt bij de fietsen waarbij prijs een belangrijk verkoopargument is.
Fietsspiegel voor meet veiligheid
Ook zie je tegenwoordig steeds vaker dat mensen een spiegel hebben op de fiets. Vooral met de elektrische fiets is het hebben van een spiegel aan te raden. Dit omdat een elektrische fiets veelal sneller gaat en meet massa hebben. Nu zijn er enkele verschillende spiegels voor op de fiets. Zo kan je kiezen voor enkel een linkse spiegel en ook nog voor een rechtse spiegel. Welke verschillende spiegels er zijn en wat de voordelen per fietsspiegel zijn leggen wij jou uit in ons blog over fietsspiegels.
Een fietsketting VS Drivebelt
Net als bij andere fietsen wordt er tegenwoordig veel gebruik gemaakt van een zogenaamde drivebelt. Dit is een alternatief voor de fietsketting. Waar een fietsketting bestaat uit schakels die vettig zijn. Deze vettigheid trekt vuil aan en kunnen gaan roesten wanneer de fietsketting niet onderhouden wordt. Een drivebelt is een droge band die niet kan gaan roesten. Dit maakt een drivebelt een goed alternatief voor mensen die minder onderhoud aan de fiets willen hebben.
Een drivebelt werkt echter enkel in samenwerking met een dichte schakelnaaf in het achterwiel. Dus wil u een fiets met een derailleur? Dan is een drivebelt geen mogelijkheid.
Maar hoe staat het met de slijtage van een drivebelt? De drivebelt gaat zo’n 10.000 kilometer lang mee. Dit is aanzienlijk langer dan een fietsketting. Echter is de aanschafprijs van een drivebelt ook hoger dan van een fietsketting. Dus wanneer alles teruggerekend wordt per gefietste kilometer zijn de fietsketting en drivebelt nagenoeg even duur.
De bediening van een Elektrische Fiets
De bediening van de elektrische fiets is afhankelijk van het systeem waarmee de fiets is afgewerkt. Weer is de regel “Hoe duurder de fiets, des te verder ontwikkeld is de bediening”. Bij de goedkopere elektrische fietsen bestaat de bediening vaak uit enkel één drukknop omhoog en één omlaag. Hiermee kan er gewisseld worden wat betreft de verschillende standen. Bij verder ontwikkelde modellen is er gebruik gemaakt van een bediening met een display. Op het scherm is dan te zien in welke stand er gefietst wordt, hoe vol de accu nog zit en alle andere gegevens van een fietscomputer zoals: ritafstand, tijd, gefietste tijd, gemiddelde snelheid en maximale snelheid.
Wil u navigeren op de computer van een elektrische fiets?Ook dat is tegenwoordig mogelijk met de Bosch Koix. De fietscomputer maakt contact met uw mobiel en de fietsroute wordt aangegeven op het scherm. Een leuke bijkomstigheid is dat de fietsgegevens in de app terug te vinden zijn.
Comfort van de Elektrische Fiets
Het comfort van de fiets is te vinden in de verschillende onderdelen. Zo zijn sommige fietsen uitgevoerd met lederen handvatten. Dit geeft een extra fijne grip en zorgt ervoor dat de handvatten niet gaan plakken door warmte van de handpalmen.
Ook zitten er vele fietsen een vering. De vering is dan te vinden in de voorvork en/of de zadelpen. Het nadeel aan vering is echter wel dat het gewicht van de fiets omhoog gaat en dat iedere vering in de fiets zorgt voor een beetje krachtverlies. Echter verkiezen de meeste consumenten comfort boven de eerder genoemde nadelen. Een perfecte tussenweg tussen comfort en krachtverlies? Een vering die op slot gezet kan worden biedt de uitkomst. Dit doordat de vering bij het fietsen op asfalt of beklimming uitgezet kan worden.
Welke framemaat heb ik nodig?
Helaas is er niet een eenduidig antwoord voor deze vraag. Dit komt omdat iedere fabrikant gebruikt maakt van verschillende maatvoeringen en een totaal andere geometrie. Ook heeft de hoogte van het bracket (trappers) en een verende zadelpen effect op de hoogte van het frame. Wanneer het frame te hoog is zal u de knieën overstrekken en hierdoor zal er irritatie aan de pezen kunnen ontstaan. Wanneer u te laag op de fiets zit kan dit weer zorgen voor rugpijn en wordt niet alle geleverde kracht optimaal benut. Als simpele geheugensteun kunnen wij u wel meegeven dat beide tenen net de grond moeten kunnen raken. Wanneer de trappers niet op een afwijkende hoogte zitten, voorkomt u dat de knieën overstrekt raken.
Ook zit er een verschil tussen een damesfiets en herenfiets. Naast dat de zichtbare tussenstang zorgt voor een stijvere fiets is ook de lengte van de fiets enkele centimeters korter. Dit komt doordat vrouwen over het algemeen een korter bovenlichaam hebben dan mannen. De fiets wordt door het kortere frame gemakkelijker te besturen. Bij een elektrische fiets kiezen ook veel mannen voor een model met een lagere instap. De reden hiervoor is omdat niet iedereen zijn been over het frame kan gooien. Een vrouwenfiets is voor mannen op leeftijd een goed en veilig alternatief.
Kan ik een elektrische fiets kopen?
Het simpele antwoord op deze vraag is nee. Je hoeft een elektrische fiets niet echt zelf te kopen. Voor de meeste mensen is een elektrisiche fiets een flinke uitgave. Daarom zijn er vele aanbieders die een lease constructie aanbieden voor de elektrische fiets. In nagenoeg alle gevallen sluit jij als consument een contract met de lease maatschappij en levert de fietsenwinkel bij jou om de hoek de fiets af. Had de vraag geweest “is het verstandig om een elektrische fiets te hebben? “. Dan had ons antwoord met zekerheid ja geweest. Dit omdat de meeste mensen veel vaker gaan fietsen wanneer zij een elektrische fiets hebben. Dit komt doordat je niet meer bezweet ergens hoeft aan te komen, je geen parkeerplek hoeft te zoeken en omdat je veel zekerder bent van de reistijd. Dit komt dan weer omdat je niet in de file kan komen te staan.
Geef een reactie