Welke Fietsendrager Voor De Auto Is Goed?
Wanneer je op vakantie gaat is het fijn als je een fiets mee kan nemen. Zo kan je op plaats van bestemming makkelijker en sneller verplaatsen en het dorp of op de camping. Verder biedt de fiets ook meer mogelijkheden als je de omgeving wilt gaan ontdekken. Zo kom je met de fiets in kleine straatjes waar je met de auto nauwelijks kan en mag komen. Maar hoe neem jij jouw fiets op een veilige manier mee wanneer je met de auto op vakantie gaat?
Er zijn vele verschillende soorten en merken als het gaat om een fietsendrager voor op de auto. Maar welke fietsendrager is nou eigenlijk het beste? Dat ligt volledig aan de wensen en eisen die jij hebt. Zo is voor de elektrische fiets een andere fietsendrager beter, dan als je enkel lichtgewicht racefietsen vervoert.
Als eerste is het belangrijk om de kogeldruk van de auto te controleren. In de meeste gevallen hebben auto’s een trekhaak met een kogeldruk van 60 kilogram. Wanneer je twee (elektrische) fietsen vervoert zal dit dus geen enkel probleem zijn. Heeft jouw auto geen permanente trekhaak? Dan is het aan te raden om de maximale kogeldruk even goed te controleren.
Fietsendrager voor twee of voor drie fietsen
Ben je van plan om een fietsendrager voor 3 fietsen op de trekhaak van de auto te plaatsen? Dan is het belangrijk om een kwalitatief hoogwaardige fietsendrager aan te schaffen. Ook is het belangrijk om de kogeldruk in de gaten te houden. Maak de fietsen dus zo ligt mogelijk en plaats de lichtste en kleinste fiets helemaal achteraan. Zo maak je het hefboomeffect van het gewicht van de fiets zo klein mogelijk. De fietsendrager en trekhaak zullen minder belast worden en de fietsen blijven beter en veiliger op het fietsenrek staan.
In beginselen zijn er twee verschillende soorten fietsendragers. Zo heb je fietsendragers die opvouwbaar zijn en fietsendragers die niet opvouwbaar zijn. De opvouwbare fietsenrekken zie je het meeste. Dit komt doordat de fietsendrager gemakkelijk is op te bergen wanneer deze niet wordt gebruikt. Een fietsendrager wordt in de meeste gevallen namelijk slechts een enkele keer per jaar gebruikt.
Een Stevige fietsendrager voor de Auto
Ga je voor een stevige fietsendrager? Dan kan je het beste gaan voor een vaste fietsendrager. Deze vaste fietsendrager heeft één vast frame. Dit betekent dus dat de fietsendrager minder punten heeft waarop deze kapot zou kunnen gaan. Echter heeft een fietsendrager met één vast en sterk frame ook een nadeel. Zo nemen deze fietsendragers meer ruimte in beslag bij het opbergen. Wel is een vaste fietsendrager een betere oplossing wanneer je twee zware elektrische fietsen gaat vervoeren.
Hoe zet je fietsen het beste op de fietsendrager?
Er zijn vele verschillende manieren waarop je de fietsen op een fietsendrager kan zetten. Belangrijkste is dat je logisch nadenkt en dus het liefste de fiets met het lichtste gewicht aan de buitenkant zet. Dit betekent dat de fiets met het zwaarste gewicht het beste zo dicht mogelijk tegen de auto kan staan. Op deze manier blijft de fietsendrager het beste zitten.
Heb je twee fietsen die ongeveer even zwaar zijn? Dan maakt het weinig uit welke fiets je waar zet. Maar is er één damesfiets en één herenfiets? Dan kan je er het beste voor kiezen om de damesfiets zo dicht mogelijk tegen de auto te zetten. Op deze manier heb je meer ruimte om de herenfiets op de fietsendrager te zetten. Vooral bij fietsendragers waarbij de beugels van bovenaf naar beneden komen is het erg makkelijk om de damesfiets eerst op de fietsendrager te zetten. Zo hoef je de montagebeugels niet eerst moeilijk door het frame van de herenfiets te manoeuvreren. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de fietsendragers van het merk Thule.
Wanneer je een elektrische fiets op de fietsendrager zet, is het aan te raden om de accu van de fiets af te halen. Zo maak je iedere fiets al snel 3 kilogram lichter. Wanneer het hard regent of je gaan een lange afstand afleggen, is het aan te raden om de contactpunten van de fiets af te plakken met bijvoorbeeld een extra kap voor de accu. Heb je geen extra kap voor de accu? Dat hoeft helemaal geen probleem te zijn, met tape en een plasticzak is het ook heel goed mogelijk om de contactpunten af te dekken en te beschermen tegen vocht. Maar kunnen de contactpunten dan helemaal niet tegen vocht? Jawel een beetje vocht is niet heel erg voor de contactpunten. Zo hebben de meeste frames, waarbij de accu in het frame zit ook enkele gaatjes, waardoor het vocht weer uit het frame kan stromen. Maar toch is het beter om mogelijke schade te voorkomen, dan om de schade op te lopen.
Heb je een racefiets met hoge velgen? Dan is het advies om de fiets met de hoogste velgen zo dicht mogelijk tegen de auto op de fietsendrager te zetten. Op deze manier vangt de fiets het minste wind. Dit is beter voor de velgen, voorkomt schade aan het frame en bespaart je ook nog eens brandstof.
Een ander heel erg belangrijkpunt van een fietsendrager zijn de wielklemmen. Zo is het belangrijk om deze goed op de fiets af te stellen. De wielklemmen hebben veelal een ronde vorm, waardoor de fiets minder snel naar voren en/of achteren kan bewegen. Echter heeft niet iedere fiets dezelfde lengte, daarom is het verstandig wanneer je de afstand van de wielklemmen controleert. Zorg ervoor dat de wielen mooi in de wielklemmen vallen. Ook zijn de wielklemmen voorzien van bandjes om de wielen vast te zetten. De functie van deze bandjes wordt vaak onderschat. Echter zijn deze banden minstens zo belangrijk als de grote klem van de fietsendrager. Zo voorkomen deze bandjes dat de fiets omhoog kan trillen. Wanneer de fiets omhoog trilt kan deze zo maar van de fietsendrager afvallen. Dit is iets dat je zeker weten wilt voorkomen.
Fietsenrek dat kan kantelen
Wanneer de fietsen op de fietsendrager staan kan het wel eens voorkomen dat je een tas moet hebben die achterin de auto staat. Gelukkig bestaan er fietsendragers die gekanteld kunnen worden wanneer de fietsen erop staan. Waar vroeger slechts bij enkele fietsendragers konden kantelen kan nu bijna iedere fietsendrager kantelen. Let er wel op dat het de fietsendrager goed terug klikt wanneer je gebruik maakt van de kantelfunctie. Wanneer de fietsendrager niet goed terug klikt in het mechanisme kan het zijn dat de fietsen beschadigd raken. Het voordeel aan een kantelbare fietsendrager is dat je makkelijker in de achterklep van de auto kan. Dit zonder dat de fietsen van de fietsendrager afgehaald moeten worden.
Fietsendrager voor de elektrische fiets
Wanneer je een elektrische fiets heb is het belangrijk om op nog een aantal punten te letten. Zo is het aan te raden om de accu van de fiets af te halen. Op deze manier bespaar je per fiets snel zo’n 3 kilogram. Wanneer je dit bij twee fietsen doet is dat al 6 kilogram. Dit komt overeen met ongeveer 15% van het gewicht van de fietsen. Ben je bang dat de contactpunten nat worden? Deze kunnen in vele gevallen wel tegen een klein stootje. Maar voor de zekerheid kan je de contactpunten afplakken met een plasticzak. Zorgt er wel voor dat je deze zak erg goed vastplakt. Heb je een elektrische fiets met de accu in het midden? Dan zit de accu altijd vastgemaakt aan een extra kap. Het is in dit geval ook mogelijk om een extra losse kap aan te schaffen en deze over de contactpunten heen te plakken.
Een elektrische fiets is zwaarder dan een normale fiets. Het optillen van een elektrische fiets kan best een inspanning zijn. Om deze reden zijn er voor de meeste fietsendragers ook speciale oprijgoten. Dit in combinatie met de loopstand van de elektrische fiets zorgt ervoor dat het een makkelijkere klus is om de elektrische fiets op de fietsendrager te zetten. Ook heb je fietsendragers die gebruik maken van een lift. Dit klinkt natuurlijk super ideaal maar uit ervaring kunnen wij vertellen dat dit zeker niet het geval is. Dit komt doordat de fietsendrager met een lift heel veel zwaarder is in het gewicht. En om de fietsendrager op de auto te monteren zal je deze ook moeten optillen. Dit maakt dat een fietsendrager met lift niet ideaal in het gebruik is.
Welke fietsendrager je niet moet hebben
Ook zijn er fietsendragers die je beter niet kan hebben. Dit omdat deze fietsendragers ervoor zorgen dat de fiets en auto beschadigen. Dit zijn veelal de fietsenrekken die klemmen tussen de achterklep van de auto. Deze fietsendragers worden veelal gebruikt wanneer de auto geen trekhaak heeft. Echter is het advies dan om de fiets liever in de auto te leggen. Een fietsendrager die tussen de achterklep van de auto klemt maakt de kans ook groter om de fiets te verliezen tijdens het vervoeren. Dit wil je natuurlijk niet hebben.
Heeft jouw auto geen trekhaak en is de achterklep te klein om er een fiets in te leggen? Dan is er nog een andere oplossing. Zo kan je op vele auto’s een dakdrager monteren. Voor deze dakdragers zijn er weer fietsendragers te verkrijgen. Wanneer je gebruik maakt van deze constructie is het echter wel belangrijk om rekening te houden met de hoogte. Zo kan het zomaar zijn dat de fietsen niet meer onder een brug door kunnen. Meet daarom altijd de hoogte van de constructie.
Haal de accessoires van de fiets
Wanneer je de fietsen vervoert via een fietsendrager op de auto, dan is het aan te raden om alle accessoires van de fiets af te halen. Zo kan je deze niet verliezen en/of beschadigen. Het kan echter nog al een klusje zijn om de fietstassen telkens van de fiets af te halen. Toch zullen de fietstassen veel langer mooi blijven wanneer je deze wel demonteert bij het vervoeren van de fiets. Een ander belangrijkpunt is dat de fiets meer ruimte heeft om netjes op de fietsendrager te zetten.
Snel de fietstas van de bagagedrager afhalen? Dan kan je het beste kiezen voor een fietstas die gebruik maakt van het MIK-systeem. Dit is een systeem waarmee de fietstassen in de bagagedrager klikt. Wel is het belangrijk dat de bagagedrager van de fiets geschikt is voor MIK-fietstassen. Wanneer dit niet het geval is zal je een extra tussenplaat moeten aanschaffen. Door de extra MIK-bevestigingsplaat maak je iedere bagagedrager geschikt voor het MIK-systeem.
Uiteindelijk is het ook belangrijk dat de verlichting van de fietsendrager werkt. Wanneer de verlichting niet werkt kan je namelijk een bekeuring krijgen. Ook is het rijden zonder verlichting een stuk minder veilig. Dit wil je natuurlijk niet hebben. Om de verlichting van de fietsendrager te laten werken is het belangrijk dat de fietsendrager een stekker heeft die in de auto past. Tegenwoordig werken de meeste auto’s met een 8-pins stekker. Ook kan het zijn dat de auto een 13-pins aansluiting heeft. Hebben de auto en de fietsendrager een andere aansluiting? Dan hoef dit geen enkel probleem te zijn. Er zijn namelijk tussenstukjes waarmee je de stekker kan omvormen.
Kentekenplaat monteren op de fietsendrager
Verder is het belangrijk om het juiste kenteken op de fietsendrager te monteren. Dit is wettelijk verplicht. Het kenteken moet exact hetzelfde zijn als dat bij de auto hoort. Om deze reden komt het nog al eens voor dat het kenteken van de fietsendrager veranderd moet worden. De manier hoe je dit doet is per fietsendrager anders. Zo zijn er fietsendragers waar je het kenteken vanaf de zijkant inschuift en ook zijn er systemen die de kentekenplaten van boven en onder klemmen met behulp van een aantal veren.
Geef een reactie